Jos stressi ei helpota – rentoutumisen tärkeys

Viikolla 43 10-uutisten kevennyksessä kerrottiin kosketuksen tärkeydestä. Moni huomaa sen tärkeyden vasta sitten, kun keho on jo lukossa. Suurin osa meistä tietää, miltä tuntuu kun niskaan ja olkapäihin tulee kipu. Lihakset ovat kireät, vartalon yläosa painuu kasaan ja koko vartalo on kuin kiedottu Elmukelmu-muoviin. Hengitys muuttuu pinnalliseksi ja verenpaine nousee. Tässä lueteltiin vain muutamia tapahtumia kehossa. Liike on monesti lääke, mutta tässä vaiheessa sekin tuntuu mahdottomalta.

Mitä kehossa silloin tapahtuu?

Tässä Thomas Meyersin kuvaus meidän ’neuromyofaskiaalisesta’-järjestelmästä lyhyesti:

Hormonit ja välittäjäaineet informoivat verisuoniverkostoa siitä, mitä neuraalinen verkko ’ajattelee’; neuropeptidit ja muut hormonien tapaiset kemikaalit pitävät hermoston ajantasalla siitä, miltä verenkiertojärjestelmässä ’tuntuu’. Verenkiertojärjestelmä syöttää proteiineja sidekudokselliseen verkkoon ja ylläpitää nestepainetta kehon painejärjestelmäpusseissa; sidekudoksellinen verkko ohjaa nestevirtauksia, sallien ja rajoittaen niitä. Hermosto lähettää tietoa sidekudokselliseen järjestelmään liikehermojen avulla, jotka muuttavat lihaksen tonusta. Mekanoreseptorijoukko syöttää tietoa sidekudoksellisesta verkosta takaisin hermostoon.

Ja nyt tämä sama käytännön esimerkillä:

Kun ihminen stressaantuu, niin hän ilmaisee tuon tunteen kehollisessa muodossa ollen uloshengityksen aikana lamaantunut, jolloin hänellä havainnoitsijan mielestä on alaspäin painunut rinta niin, että kylkiluut eivät liiku täydellisesti ylöspäin sisäänhengityksen aikana. Sidekudoksellinen järjestelmä mukauttaa jonkin ajan kuluttua tämän ylävartalon kasaan painuneen supistusmallin koskemaan usein koko kehoa, jolloin rintakehän toimintamalli täytyy kompensoida niin jaloissa, niskassa, olkapäissä kuin myös kylkiluissa.

Hengityksen väheneminen puolestaan muuttaa kemiallista tasapainoa veressä ja elimistön nesteissä, jolloin happipitoisuus laskee ja kortisolipitoisuus nousee.

Tehokas hoito ottaa huomioon nämä muutokset kehossa

Fysioterapeutti Diane Lee huomautti; uhrit huutavat – eivät syylliset. Tätä  huomautusta on hoitajankin hyvä miettiä, sillä sitten, kun asiakas tulee hakemaan apua niskan ja olkapäiden kipuun, niin toki nämäkin lihakset tarvitsevat apua jonkin verran. Kuitenkin, jotta asiakkaan olo helpottuu, on asiakkaalta käsiteltävä kehon etuosan supistuneita lihaksia. Hiljaiset syylliset sijaitsevat yleensä muualla kuin siinä kohdassa mitä asiakas näyttää.

Aromahieronnassa, kivihieronnassa ja yrttinyyttihieronnassa käsitellään koko vartaloa, jolloin nämä hiljaiset syylliset tulevat käsiteltyä. Asiakkaalla on mahdollisuus liikkumatta nauttia unenomaisessa tilassa kehon palautumisesta. Kehoa ympäröivät kiristävät faskiaaliset vyöt aukeavat ja rentoutuminen voi alkaa. Asiakkaalle palautetaan ’nosteen’ tunne, jolloin keho pidentyy ja seisoma-asento keveytyy.

Aromahieronta on rentouttava ja hellävarainen hierontahoito koko vartalolle. Hoidossa käytetään Thannin eteerisiä öljyjä, jotka hoitavat myös tehokkaasti ihoa. Rentouttavat hierontaliikkeet sulattavat lihakset ja kutsuvat sinut tähän hetkeen nauttimaan kevyestä olotilasta.

Kivihieronta on vartalolle tehtävä hieronta lämpöisillä laavakivillä. Kivihieronnan tarkoitus on parantaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa, ja tämä edesauttaa lihaksia rentoutumaan. Lisäksi kivien lämpö yhdistettynä hierontaan aktivoi elimistön omaa paranemisprosessia.

Yrttinyyttihieronnassa hieronta tehdään yrttinyyteillä, jotka sisältävät esim. tulehduksia estävää inkivääriä ja kurkumaa. Yrttinyyttien lämpö kiinteyttää ihoa, stimuloi verenkiertoa ja on myös erittäin rentouttavaa. Yrttinyyteillä tehtävä hieronta on hieman voimakkaampaa kuin kivihieronta.

Tule nauttimaan koko vartaloa käsittävistä hoidoista ja hakemaan keveyttä olemiseen. Varaa aikasi täältä. 

Minna Lehtonen
Eden’s Eva Spa