Ihonhoidon merkitys eri ikävuosina

Iho on ihmisen suurin elin, joka suojelee kudoksia ja peittää kehomme, joten siitä tulisi pitää erityisen hyvää huolta. Talvella monet kärsivät kuivasta ja kiristävästä ihosta, keväällä puolestaan ilmassa olevan siitepölyn ja pölyn aiheuttamista hiukkasista, jotka kuivattavat ihoa ja limakalvoja, murrosiässä finneistä ja rasvoittuvasta ihosta, vanhempana taas juonteista ja rypyistä. Monet kärsivät myös punoituksesta, atooppisesta ihosta, suurista ihohuokosista tai tummista silmänalusista.

Erilaisia iho-ongelmia on kaikenikäisillä. Millaisia ovat yleisimmät iho-ongelmat eri ikäisinä? Miten näihin tulisi varautua? Jos ihonhoito on jäänyt vähemmälle aiemmin, niin nyt on viimeistään aika tarttua toimeen ja pitää huolta ihosta. Ihon tärkein sääntö on puhdistus. Puhdista iho joka ilta ja huolellisesti. Tähän kannattaa investoida ja käyttää aikaa. Huolellinen puhdistaminen poistaa iholta kaiken ylimääräisen eli esimerkiksi lian, meikit ja pölyn. Puhdistuksen tarkoituksena on myös valmistaa ihoa käytettäville aineille. On tärkeää miettiä, koska oman ihan säännöllinen hoito tulisi aloittaa ja ennen kaikkea, miten hoito toteutetaan eri ikäkausipaineissa.

Ikääntyvän ihon lisäksi oman lapsen kohdalla ihonhoidon huomioiminen erityisesti ikävälillä 10-18 vuotta on oleellista. Nykypäivänä yhä useampi lapsi kehittyy hyvin aikaisin. Erityisesti tytöillä hormonitoiminta vaikuttaa ihon kuntoon. Joskus ensimmäiset epäpuhtaudet voivat tulla esimerkiksi jo 11-vuotiaana. Tässä vaiheessa on syytä aloittaa ihonhoito oikealla puhdistustuotteella ja kosteutuksella. On tärkeää valita tuotteet, jotka eivät kuivata ihon pintaa, koska ihossa olevat epäpuhtaudet jäävät kuivan pinnan alle aiheuttaen tulehduksia. Kun ihon päällimmäinen sarveiskerros paksuuntuu, ihon läpäisykyky huononee.  Iho voi myös tuottaa liikaa talia eikä pääse erittymään vapaasti pois talirauhasesta, jolloin se tulehtuu. Säännöllisyys on aina kaiken a ja o. Jos epäpuhtauksia tai tukkeutumia tulee paljon, hyvä hoitoväli on 6-8 viikkoa.

Aknen syitä voivat olla puberteetti-ikä, perimä, hormonitoiminta, elintavat, lääkkeet tai ulkoiset tekijät. Jos akne on päässyt tulehtumaan jo pahaksi, on tärkeää, että kosmetologi hoitaa ihoa hellävaroen, onhan akneihossa kaikki ihon herkkyydet: punoitus, arkuus, pintakuivuus ja usein myös kosteusköyhyys. Kotona ihoa hoidetaan usein liian kuivattavilla tai voimakkailla aineilla.

Aikuista, jolle akne on aiheuttanut arpia, voidaan hoitaa sarjana happohoidoilla ja/tai mikroneulaus mesoterapialla. Nuorilla, 18-28-vuotiailla aikuisilla ihon hoitaminen saattaa unohtua, kun hormonitoiminta on tasoittunut, ja sen seurauksena myös iho rauhoittunut. Mutta muistakaamme, että olemme kaikki yksilöitä, tiettyjä ihon ongelmia voi esiintyä missä ikävaiheessa tahansa, joten on tärkeää hoitaa ihoa sen hetkisten tarpeiden mukaan. Ihoa ei voi luokitella ihotyypin mukaan, vaan kosmetologin tehtävänä on löytää sopivat hoitotuotteet ja hoidot juuri sinulle.

Noin 28 ikävuodesta eteenpäin on tärkeää kiinnittää huomiota kotihoitotuotteisiin ja aloittaa säännöllinen ihonhoito. Iho alkaa menettää ravinteita, kuten hyaluronihappoa ja kollageenia. Tämän myötä iho ohentuu ja menettää kimmoisuuttaan. Siihen alkaa hitaasti muodostua erilaisia ikääntymisen merkkejä.

Vaihdevuosi-iässä iho ohentuu huomattavasti. Tällöin saattaa esiintyä pigmenttimuutoksia ja jopa ruusufinni. Kun ihon toiminnot hidastuvat, kuollut ihosolukko tulee poistaa säännöllisesti, jotta ravintoaineet pääsevät syvemmälle ihoon, eivätkä kuolleeseen ihosolukkoon. Tästä päästäänkin johtopäätökseen, että ihonhoito on tärkeää: säännöllisen kosmetologilla käymisen lisäksi myös kotihoito. Ihoon vaikuttavat edellä mainittujen tekijöiden lisäksi vielä suolisto, ikä, stressi, sairastelu, pakkanen, aurinko, sauna, ilmastointi ja esimerkiksi tietokoneen näytön säteily. Jos työskentelet tietokoneella, tarvitset ehdottomasti päivävoiteen suojaa.

Aikuinen nainen tarvitsee perushoitojen lisäksi myös laadukkaita ravinteita syvemmälle ihoon vieviä hoitoja, kuten neulatonta mesoterapiaa tai mikroneulausta. Kosmetologisi kartoittaa juuri sinulle oikean hoitomuodon ja tekee ehdotuksen hoito-ohjelmasta. Ihonhoito olisi hyvä aloittaa jo nuorena, mutta myöhemminkään aloitettu hoito ei mene hukkaan. Ihosta näkyy, kun se on saanut ravinteita ja hehkuu. Hyvin hoidettu iho on perusta kauniille ja heleälle meikille.

Iho on suurin näkyvä ja tunteva elimemme!

Tutustu hoitolahjakortteihimme täällä sekä kasvojen ihonhoitoon suunnattuihin tuotteisiimme täällä.

Päivi Valavuo
Kosmetologi
Eden’s Eva Spa Nokia